IAH region Väst – WSP, Göteborg 11 sept 2014

IAH region Väst hade en lokalträff den 11 september hos  WSP i Göteborg som också var värd för dagen.
Uppslutningen var god med ca 40 deltagare. Träffen ägde rum i WSP:s nya lokaler på 11:e våningen med fantastisk utsikt över Göteborg.
Programmets första punkt var ett föredrag om grundvattenbildning från Anders Blom på Sweco. En intressant diskussion uppstod om grundvattenbildning, styrande processer, dagens dåliga kunskap kring denna fundamentala del inom hydrogeologin.
Fri tolkning av slutsats var att frågan är mer komplex än vad man kan tro, att det saknas enhetliga synsätt och beräkningsmetoder och att mer forskning  behövs. Professor Roland Bartel från Göteborgs Universitet ansåg att den redovisade modellen med andel av nettonederbörden ger en alltför förenklad bild av de verkliga processerna. Anders gjorde ett utskick till mötesdeltagare där var och en uppmanades bidra till erfarenhetsbaserad sammanställning av värden.

Nästa fördrag hölls av David Klemetz från WSP och gav en inblick i grundvattenproblematik i utvecklingsländer med vattenbrist. David redovisade erfarenheter från fältarbeten med brunnsborrning i Chad i Afrika vilket resulterade i att han engagerade sig i att etablera en välgörenhets organisation WASSUP  inom Tyréns. Maria Malmsborg från Tyréns berättade mer om hur föreningen arbetar enligt en modell för bistånd som utvecklats av Atlas Copco. Mer information om föreningen finns på webben.

Slutligen visade David på en enkel vattenreningsteknik som utvecklats i Sverige som kallas “Solvatten”. Med hjälp av en särskild plastdunk kan vatten renas med solens hjälp vilket kan vara en livsavgörande uppfinning för många barn i utvecklingsländer med dålig tillgång till rent vatten.David hade en konkret fråga om IAH kan spela någon roll i arbetet med att hjälpa områden med vattenbrist. Frågan tar IAH med sig för vidare diskussioner inom styrelsen.

WSP bjöd på fika i form av macka och kaffe under mötet.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar